Porodní plán aneb copak lze porod naplánovat?

28. 10. 2015 18:02:25
Tzv. porodní plán je jakýmsi prostředkem komunikace mezi zdravotním personálem a rodičkou. V mých idylických představách by však porodní plán vůbec nemusel existovat.

Porodní plány nebo také přání obvykle sepisují ženy, které jsou informované a již o fyziologii porodu něco vědí. Obsah se obvykle liší jen v drobných úpravách, jádro ale bývá stejné. Ženy v porodních plánech vyžadují to, co je pro porod dle novodobých výzkumů skutečně prospěšné: tlumení bolesti nefarmakologickými prostředky, trpělivý přístup namísto urychlování jinak normálního porodu, možnost volného pohybu po celou dobu porodu, monitoring plodu dopplerem či stetoskopem, spontánní a ne řízené tlačení, odmítnutí nástřihu, dotepání pupečníku, nepřerušený kontakt s dítětem a tedy i ošetření dítěte na matce.

Malé zasnění..

V mých snech by porodního plánu nebylo potřeba, všichni zdravotníci by totiž s naprostou samozřejmostí sami nabízeli to, co je prospěšné. Každá žena by měla vlastní porodní asistentku, v jejíž péči by byla po celou dobu těhotenství a která by tudíž znala její obavy, přání a představy o porodu a namísto nutnosti vypisování porodního plánu by za tuto dobu péče jednoduše její přání znala.

Rodička by byla v porodnici přivítána bez nutnosti vypisovat rodinnou anamnézu až do pátého kolene dědečka Františka, protože porodníci i porodní asistentky přeci ví, že pro pohodový porod je třeba co nejméně mluvit na rodičku (veškeré tyto informace by byly sepsány předem). Zdravotníci by působili jako strážci a psychická opora rodící ženy. Nechodili by se jí ptát, jestli už skutečně nechce píchnout něco na utišení bolesti a k tlumení bolesti by porodní asistentky používaly např. masáže nebo nabízely porodní vanu. Ženy by byly dopředu seznámeny se všemi negativními účinky medikamentů. Zdravotníci by rodičku nemanévrovali do polohy, která vyhovuje jim, ale do polohy, ke které intuitivně dospěje sama žena. Namísto častého monitorování a užívání vnitřních vyšetření by více naslouchaly signálům těla – například by věděly, že u ženy, která předtím stála nebo chodila a má najednou naléhavou potřebu si během stahů kleknout a chytit se něčeho či někoho, nastala druhá doba porodní, tedy vypuzovací část. Nekoučovali by její tlačení, neboť by věděli, že konání v rozporu s vlastními pocity je nelogické a nežádoucí. Zkrátka a jednoduše by nechali ženu rodit a věta „Já už jsem odrodil dětí,“ by pro ně byla tím nejlepším vtipem kolujícím po oddělení.

Jak naložit s porodním plánem, aby byl respektován – informace pro rodičky

Konec snění, zpátky na zem. Porodní plány obvyke nebývají přijímány s nadšením. Jsou dokladem přání a představ rodičky, jež může narušit zaběhnuté postupy zdravotního personálu. Je žádoucí ještě před porodem projednat porodní plán s porodníkem a ideálně také s neonatologem, aby bylo jasné, které body jsou schopni a ochotni akceptovat a které ne. Nechejte si plán podepsat, další tři vyhotovení ponechejte primáři (pro porodní oddělení, neonatologii a oddělení šestinedělí), vyžádejte si ještě před porodem tzv. informovaný souhlas. Ten si dobře pročtěte a vyškrtejte vše, s čím nesouhlasíte, případně něco dle potřeby dopište. Informovaný souhlas by totiž neměl být v rozporu s porodním přáním. Řešit v porodních bolestech porodní plán či informovaný souhlas je nesmysl a zvyšuje riziko, že odsouhlasíte něco, co byste za normálních okolností neodsouhlasila.

Bohužel ani odsouhlasený porodní plán souznící s informovaným souhlasem však není stoprocentní zárukou toho, že se jím skutečně zdravotníci budou řídit. Někdy prostě strach či rutina zvítězí. Existují porodnice, kde porodní plány plně respektují a porodnice, kde musíte mít štěstí na respektujícího zdravotníka. Proto je vhodné vzít si s sebou také vlastní porodní asistentku. V době porodu může působit jako odborný dohled, na rozdíl od Vás plně schopný komunikovat s personálem. Rodící žena má rodit, ne bojovat za svá práva. Navíc navázat vztah se ženou, která Vás zná a která Vám rozumí, probírá s Vámi Vaše obavy, přání a možnosti a poskytuje nejen odbornou, ale i psychickou oporu, je výborným krokem přispívajícím u porodu k pocitu pohody a bezpečí.

Sestavujeme porodní plán

Ještě než se do sestavení porodního plánu pustíte, studujte a vzdělávejte se.

Za stěžejní literaturu považuji:

  • Praktická příručka pro porodní asistentky, Péče v průběhu normálního porodu, Poporodní péče o matku a novorozence. WHO 1996, Ženeva. (Tato příručka vznikla na základě rozsáhlých mezinárodních studií.)
  • Znovuzrozený porod, Michel Odent, Argo, Praha 1995.

Je nutné vědět, které postupy vyžadovat a které ne, a samozřejmě také tomu, co žádáte, rozumět. Ujasněte si, co striktně chcete a nechcete a o čem chcete rozhodnout až ve chvíli porodu podle aktuálních pocitů (např. klystýr). Počítejte ale samozřejmě také s tím, že se porod může vyvinout jinak než si představujete, a že může nastat situace, kdy určité body porodního plánu prostě není možné splnit. Je proto vhodné zaštítit své požadavky větou: "Pokud to zdravotní stav mě a mého dítěte dovolí.." či jinak dát najevo smíření se s touto možností.

Porodní plán by měl být formulován co nejvíce jasně a stručně, aby byl snadno přehledný i pro časově vytížený zdravotní personál. Existují také obrazové porodní plány, které pro prostředí českých porodnic upravila propagátorka přirozených porodů Ivana Antalová, iniciátorka výzvy STOP – násilí u porodu. Viz obrázek níže. Můžete jej použít třeba jako vzor. O soubor v Power Pointu, určený k individuální úpravě, si můžete napsat Ivaně na e-mail ivana.antalova@centrum.cz (k dispozici samozřejmě zdarma).

Porod skutečně naplánovat nelze. Lze ovšem stanovit, jak si žena přeje, aby bylo zacházeno s ní a s jejím dítětem. Lze sepsat, které postupy prospěšné pro ženu a dítě si rodička přeje a které škodlivé manévry si naopak nepřeje.

Sepisujeme přání, abychom mohli porodit normálně, tedy přirozeně, a aby se nám dostávalo respektu, trpělivosti a důvěry. A já v duchu sepisuji přání, abychom nemusely sepisovat něco, co by mělo být ve všech českých porodnicích naprosto samozřejmé.

Autor komiksového úvodního obrázku: Kristýna Stojíspěstí.

FB stránky: https://www.facebook.com/NKSTOJISPESTI/

Autor: Karla Miková | středa 28.10.2015 18:02 | karma článku: 20.99 | přečteno: 3286x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 482 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7833

Odmítám nekriticky přijímat vše, co je nám společností předhazováno jako normální či dokonce prospěšné. Náš svět je vzhůru nohama. Věříme lékařům více než svému vlastnímu tělu. Jíme jídlo, které nás pomalu zabíjí - ale raději zavíráme oči, abychom nemuseli jinak. Žijeme tím, co je venku, a svět uvnitř nás necháváme umírat. Slepě věříme médiím a společenskému diktátu a stáváme se ovcemi. Věříme, že pravda je to, co si myslí většina. A když je někdo jiný a smýšlí jinak, je to hned blázen. Tak tedy těší mne! Jsem jeden z nich. :-D

 

karla.mikova@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...